Alles op een rijtje

In onderstaande rubrieken vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen. Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contact formulier.

Afspraak
Hoe kan ik een afspraak maken?
Voor het maken van een afspraak kan je elke werkdag contact opnemen met ons afsprakenbureau te bereiken op 06-28814449. Ons afsprakenbureau is open op werkdagen van 8.00 tot 17:00. Geef bij het inplannen van jouw afspraak jouw locatie voorkeur door.
Wat als ik verhinderd ben?
Heb je een afspraak gemaakt maar ben je verhinderd, dan dien je de afspraak minimaal 24 uur van tevoren af te zeggen. Afspraken die niet minimaal 24 uur van te voren zijn afgezegd worden in rekening gebracht. Voor ziekte wordt geen uitzondering gemaakt. Het afzeggen van jouw afspraak doe je telefonisch bij het afsprakenbureau of per email aan jouw diëtist.
Voorbereiding
Wat moet ik meenemen tijdens een intakegesprek?
Voor het intakegesprek is het nodig om een identiteitsbewijs mee te nemen. Als jouw huisarts een papieren verwijzing heeft meegeven, neem deze dan ook mee naar het intakegesprek.
Is er een verwijsbrief nodig?
Met ingang van 1 augustus 2011 kan je zonder verwijzing van de huisarts terecht bij de diëtist. Toch raden wij je ten alle tijden aan om wel een verwijsbrief aan te vragen bij jouw huisarts. Uit een screening blijkt namelijk vaak dat een verwijzing van de arts nodig is om een behandeling te continueren. Ook om voor vergoeding in aanmerking te komen is er bij enkele zorgverzekeraars nog een verwijzing van een huisarts nodig. Raadpleeg jouw polis of neem zelf contact op met jouw zorgverzekeraar.
Hoe vul ik een eetdagboek in via de Eetmeter?
Kijk voor veelgestelde vragen over het invullen van de Eetmeter op deze website.
Kom je voor het eerst bij de diëtist zonder verwijsbrief?
Dan vindt er een zogeheten DTD-screening plaats. Dit is een vooronderzoek om te kijken of je bij de diëtist aan het juiste adres bent. Het hangt van meerdere factoren af of een behandeling gestart kan worden. Natuurlijk van de klacht zelf. Maar mogelijk heb je ook andere klachten of aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de behandeling. Zijn er twijfels, dan geeft de diëtist je het advies om contact met jouw arts op te nemen of bespreekt dit, in overleg met jou, zelf met de huisarts.
Kosten
Wordt begeleiding vergoed vanuit mijn zorgverzekeraar?
De kosten voor consulten bij de diëtist worden geheel of gedeeltelijk vergoed door jouw zorgverzekering. Dieetadvisering wordt voor drie behandeluren per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Het is hierbij belangrijk dat de reden van het bezoek aan de diëtist een medische achtergrond heeft en/of dat je een verwijzing van je huisarts hebt. Veel zorgverzekeraars vergoeden daarnaast de diëtist nog extra vanuit hun aanvullende pakketten. Voor mensen met CVRM, diabetes en COPD is er vanuit de zorgverzekeraars een regeling, genaamd 'ketenzorg'. Is er sprake van CVRM, diabetes of COPD, vraag dan de huisarts voor een verwijzing naar de diëtist binnen de ketenzorg. De kosten voor dieetadvies worden dan vergoed vanuit het basispakket en uw eigen risico wordt niet aangesproken.
Wordt mijn eigen risico aangesproken voor dieetadvisering?
De vergoeding uit het basispakket komt ten laste van jouw eigen risico als er geen andere kosten zijn gemaakt. Bij kinderen tot en met 18 jaar en bij vergoeding vanuit zorgketens geldt géén eigen risico.
Wat als ik meer begeleiding wens dan mijn zorgverzekering vergoed?
De diëtisten geven altijd tijdig aan als jouw vergoeding vanuit de verzekering verbruikt is. Indien er geen vergoeding meer bij de verzekering mogelijk is, ga je een factuur ontvangen voor de behandeling via de mail.
Waar bestaat de behandeltijd uit?
De behandeltijd die de diëtist in rekening brengt bestaat uit twee componenten: Directe tijd: De tijd waarbij je als cliënt aanwezig bent; Individueel dieetvoorschrift: De behandeling door de diëtist bestaat uit méér dan alleen het gesprek. Naast het gesprek analyseert de diëtist de voedingskundige, diëtistische, medische en verpleegkundige gegevens. Daarnaast valt het opstellen van een persoonlijk dieetadvies ook onder het individueel dieetvoorschrift. Hier ben je als cliënt doorgaans niet bij aanwezig. De totaal bestede tijd wordt afgerond op kwartieren.
Wat zijn jullie tarieven voor niet gecontracteerde zorg?
Deze tarieven gelden voor niet gecontracteerde zorg. Dit betekent dat je niet beschikt over een verwijsbrief van een (huis)arts en/of je wenst meer begeleiding dan jouw zorgverzekeraar vergoedt. De totaal bestede tijd wordt afgerond op kwartieren. Voor elke 15 minuten behandeltijd brengen wij 19,75 euro in rekening. Voor een toeslag huisbezoek brengen wij minimaal 15 minuten extra tijd in rekening.
Hoe moet ik betalen?
Mind Body Health heeft de debiteuren administratie in eigen beheer. Wanneer de consulten voor vergoeding in aanmerking komen, worden deze direct gedeclareerd bij jouw zorgverzekeraar. Voor de consulten die niet voor vergoeding in aanmerking komen krijg je een factuur toegestuurd. Voor verdere informatie, zie de algemene voorwaarden.
Contact
Hoe kan ik contact opnemen met mijn diëtist?
Wij zijn bereikbaar via e-mail. Je kan het e-mailadres van jouw diëtist vinden door jouw diëtist op te zoeken bij Over Mind Body Health. Wij streven ernaar jouw e-mail binnen 24 uur te beantwoorden.
Waar hebben jullie een spreekuur?
Mind Body Health is gevestigd in Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk, Rijnsburg, Voorhout, Sassenheim, Lisse & Leiden. De locaties met adressen vind je hier.
Kan ik beeldbellen?
Ja, dit is zeker mogelijk. Wij gebruiken beeldbellen van Weseedo. Het voordeel van Weseedo is dat je geen app hoeft te downloaden. Daarnaast hoef je niks te installeren voordat je een videogesprek kunt voeren. In tegenstelling tot andere apps, voldoet Weseedo aan de AVG/NEN7510 en ISO27001 norm. Wij waarborgen hiermee joue privacy en verhogen het gebruiksgemak van onze behandelingen.
Doen jullie huisbezoeken?
Wanneer hiervoor een indicatie vanuit de huisarts is, zal een diëtist je aan huis bezoeken.
Wie kan ik bereiken voor een nieuwe levering van drink/sondevoeding?
Wij werken samen met Eurocept Homecare. Eurocept Homecare is één van de grootste aanbieders van medisch specialistische thuisbehandelingen in Nederland. Voor een nieuwe levering of vragen rondom jouw bestelling dien je contact op te nemen met Eurocept. Zij zijn te  bereiken via 030-6691240.
Hoe snel kan ik bij jullie terecht?
Wij streven ernaar om onze wachttijd zo kort mogelijk te houden. Afhankelijk van de agenda van jouw diëtist is de wachttijd tussen de 0 en 3 weken. Bij spoedgevallen behandelen wij een patiënt altijd binnen 24 uur.
Kan iedereen bij jullie terecht?
Jazeker, wij werken samen met alle huisartsen, dus ook als we niet bij jouw huisarts in het pand werken, kan je bij ons een afspraak inplannen.
Dieetvragen
Ik wil graag wat afvallen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Wat is het beste dieet?
Het is onmogelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. De diëtisten van Mind Body Health geloven dat er geen beste dieet bestaat, omdat het voor een blijvende verandering nodig is om leefstijlveranderingen te maken. Aangezien iedereen verschilt qua lichaamsbouw, leefstijl, eetvoorkeuren en werk- en privé situatie is het van belang om een persoonlijk afgestemd voedingsadvies te geven.
Waarom lukt het mij niet om af te vallen?
Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat je niet verder afvalt. Denk hierbij aan een te lage energie-inname, een ongemerkt te hoge energie-inname, medicijngebruik, te weinig beweging of problemen in de hormoonhuishouding. Om erachter te komen wat bij u de oorzaak is, kan je een intake inplannen.
Wat is het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist?
Een gewichtsconsulent is opgeleid op gezonde mensen te begeleiden bij gewichtsproblemen. Aangezien gewichtsconsulent geen beschermde titel is, mag iedereen zich zo noemen. Ook mensen zonder opleiding. Een diëtist is specialist op het gebied van voeding, zowel bij gezondheid als bij ziekte. Diëtisten hebben een 4-jarige Hbo-opleiding afgerond, hebben een beschermde titel en zijn ingeschreven bij het Kwaliteitsregister Paramedici. Om deze beschermde titel te behouden zijn diëtisten verplicht om voldoende bij- en nascholingen te volgen en voldoende werkervaring te hebben.
Heb ik extra vitamines nodig?
In de meeste gevallen is het onnodig om extra vitamines te suppleren om gezond te leven. Echter wordt het voor sommige doelgroepen wel geadviseerd. Denk hierbij aan extra suppletie advies voor kinderen tot en met 3 jaar, vrouwen met een kinderwens of zwangeren, ouderen, fanatiek sporters en veganisten. Ook is het soms wegens een medische indicatie nodig om vitamines bij te suppleren.
Ik ben twee kilo aangekomen na een weekend. Hoe kan dat?
Het is niet mogelijk om in twee dagen tijd twee kilo aan vet aan te komen. Om één kilo aan vet aan te komen zal je namelijk ca. 7700 kcal meer moeten consumeren dan je die dag verbrandt. Toch kan het wel zo zijn dat de weegschaal twee kilo meer aangeeft, dit heeft o.a. te maken met jouw glycogeenvoorraad, het vasthouden van vocht en de vulling van jouw maag en darmstelsel.
Hoeveel calorieën heb ik nodig?
Hoeveel calorieën je nodig hebt verschilt per persoon, dit is o.a. afhankelijk van jouw geslacht, jouw leefstijl, jouw activiteitsniveau en jouw doelen.
Toch nog vragen?